Żłobek posiada własną, dobrze wyposażoną i odpowiadającą wszelkim wymogom Systemu HACCP kuchnię wraz z zapleczem.
Żłobek posiada własną, dobrze wyposażoną i odpowiadającą wszelkim wymogom Systemu HACCP kuchnię wraz z zapleczem.
Nasza profesjonalna kuchnia mieści się na tyłach naszego żłobka przy ul. Zelwerowicza 14.
Posiłki dla dzieci zawsze przygotowujemy ze świeżych produktów, bez konserwantów i ulepszaczy. Dania są urozmaicone pod względem składników odżywczych.
Przy układaniu jadłospisu kładziemy nacisk na sezonowość produktów.
Wszystkie ryby i mięsa, a nawet ryże i kasze przygotowywane są w piecu konwekcyjno-parowym (nie smażymy)
Na drugie śniadanie zawsze mamy sok owocowo-warzywny świeżo wyciskany w naszej kuchni.
Wszystkie dania mączne w tym pierogi oraz ciasta i drożdzówki przygotowywujemy samodzielnie.
Realizujemy dietę bez laktozy, bez glutenu i bezmleczną oraz w miarę możliwości inną wykluczającą inne alergeny z potraw np. jajko czy truskawki.
Kuchnia zatrudnia wykfalifikowany personel i jest objęta kontrolą stanu higieniczno-sanitarnego przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny.
Posiłki dla dzieci w wieku od 1 roku do 3 lat, uczęszczających do żłobka przygotowywane są według norm żywieniowych określonych przez Instytut Matki i Dziecka oraz zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz nowym roz. Ministerstwa Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży (Dz.U. 2015, poz. 1256).
W ramach warsztatów kulinarnych dzieci mają możliwości samodzielnego przygotowywania posiłków tj. sałatki czy ciasteczka.